fbpx

Miten alitat 100-90-80 osa III

Lähipeli: Säästää tai lisää lyöntejä?
TSGA Klubi Lähipeli

Pelin osa-alue, joka tapahtuu noin 30 (50 m) – päästä lipusta sekä ihan greenin ympäristössä. Tästä osa-alueesta tosiaan useasti sanotaan, että lähipeli ratkaisee, joka sinällään on totta. Olet päässyt näin lähelle lippua 2-4 lyönnillä (riippuu tasoituksesta), niin on se harmi, jos vielä tästä eteenpäin menee 3-5 lyöntiä ennen kuin pallon on kupissa.

 1. Haasteet:
  – En osaa lyödä, kun pitää lyödä ns. vajaita lyöntejä
  – 30 metrein chippi on vaikea
  – Tulee kylkiosumia ja pallon menee 30 m pitkäksi
  – Tai yleensä näin lyhyet lyönnit eivät ole mitenkään hallittuja?
 2. Ratkaisuja: 
  1. Mieti mitä mailaa käytät? Yleensä näkee liian paljon käytettävän nostavaa mailaa esim. hiekka- tai ns. väliwedgeä (asteita 50-52) käytettävän. Osuessaan pallon nousee hienosti ja pysähtyy lähelle reikää. Haaste näissä mailoissa on, että nostokulmasta johtuen mailan lavassa pitää olla vauhtia, jotta edellä mainittu tapahtuu. Yleensä jos ei ole harjoitellut tai tekniikka ei ole hallinnassa, niin pelaaja ottaa liikaa vauhtia mailaan ja joutuu ”jarruttamaan” osuessaan palloon ja se on MYRKKYÄ golflyönnissä. Mailan lava pitää aina kiihtyä osuessaan palloon. Jarruttaessa osutaan palloon huonosti!
 3.  Perussääntö on, että esim. greenin ympäristössä pidä pallo matalana aina kun se on mahdollista eli jos pystyt, niin puttaa aina, kun se on mahdollista. Todennäköisyys onnistua on suurempi. Samoin, kun lyöt noin 20 m chipin, niin vaihda se nostava maila esim. rauta 8 ja chippaa, kuten puttaisit. Pallon nousee hieman ilmaan ja rullaa suurimman osan matkasta kohti kuppia. Koska rauta 8 mailalla, ei tarvitse ottaa niin paljon vauhtia, kun nostavalla mailalla, niin vaikka epäonnistuessaan löisit mailalla pallon kylkeen, niin se ei mene niin pitkällä, kun nostavalla mailla. Kokeile tätä!
  1. Lyöntimitat: harjoittele erilaisia lyöntimittoja. Heilauta mailaa ¼ swingin verran hiekkamailalla, Pitsimailalla, rauta 9 ja mittaa: kuinka pitkälle pallot päätyvät. Näin saat äkkiä selvyyden omista mitoista.
  2.  Harjoittele Golfopettajan kanssa lyhyiden lyöntien tekniikkaa, mittoja ja liikeratoja. Golfopettajilla on hyviä harjoituksia, joiden avulla pystyt nopeasti kehittämään lähipeliäsi aivan uudella tasolle ja pudottamaan lyöntejä pois.
  1. POIS 5-10 lyöntiä

Useasti kuulee, että olen hyvä puttaaja, kun putteja kertyy 28 kpl kierroksella. Periaatteessa kyllä ja ei.  Hyvin paljon riippuu siitä, kuinka monella lyönnillä on päästy greenille. Jos esim chippaa pallon 30 cm päähän kupista ja siitä saa pallon puttaamalla reikään, niin onko silloin hyvä puttaaja vai hyvä chippaaja? -> Chippaaja!

Putti: Se niin helppo mutta silti niin vaikea!
TSGA Klubi Putti

Hyvää omaa puttia voi analysoida esim. kuinka monta metriä upottaa eli mikä on viimeisen putin mitta, jos upottaa 30 cm mittaisi putteja 18 kpl siitä kertyy 5,4 m puttimetrejä. Jos taas upottaa 1 m putteja 18 kpl, niin kertyy 18 puttimetriä jne. Toisin sanoen, kun viimeisten puttien yhteenlaskettu metri määrä on yli 25-30 metriä, niin silloin on hyvä puttaaja. Kannattaa joskus kokeilla!

 1. Haasteet:
  – Liian lyhyt tai liian pitkä
  – Aina 2 cm ohi vasemmalta tai oikealta
  – En huomannut, että se noin paljon kallistuu
 1. Ratkaisut:         
  Harjoittele mitat kuntoon. Varsinkin jos pelaat useammalla kentällä, niin mittojen kanssa on hankaluuksia, jos ei yhtään tiedä ns. omaa normaali heilahdus mittaa.  

Normaali heilahdus:

Ota greeniltä tasainen kohta noin 10-12 metrin mittainen. Harjoitteli puttaamista, niin, että, heiluriliikkeessä mailan lapa käy noin 30-40 cm päässä takana hakemassa vauhtia ja saman verran eteenpäin. Anna lavan liikkua rennosti ja ilman, että lisäät siihen liikaa voimaa. Vauhti voi olla lyhyempikin. Tärkeää, on, että koet tämän heilahduksen sinulle helposti toistettavaksi.
Tämän jälkeen puttaa 3-4 palloa kyseisellä tavalla. Älä katso mihin pallon menevät, vaan puttaa pallot. Tämän jälkeen todennäköisesti huomaat, että pallot ovat aika lähellä toisiaan. Mittaa tämä matka ja näin saat sinun normaali heilahduksen vakio mitan ks. greenillä. Toista tämä, kun menet toiselle kentälle pelaamaan, sillä ero voi olla useita metrejä, riippuen greenien nopeudesta.

 •  Suunta: jos toistuvasti lyöt jommalta kummalta puolelta ohi, niin pyydä esim. kaveria katsomaan takaa sinun puttilinjaa ja kertomaan mihin putterin lapa näyttää. Näyttääkö se sinne, mihin olet tähtäämässä?
  •  Luetko greenin kallistuksia oikein tai osaatko arvioida kallistuksen voimakkuutta sinun puttiisi sopivaksi?
  •  Harjoittele Golfopettajan kanssa putin perusasiat kuntoon: mitat, suunta, greenin luku ja näihin oikeanlaiset harjoitukset, niin taas säästyy lyöntejä.
 1. POIS 5-10 lyöntiä!

Ohessa tuli tuhtipaketti, miten voit analysoida omaa peliä ja miten saada lyöntejä pois. Tosin jokainen tietää, että jos edellä mainitut kaikki korjaantuisi tämän artikkelin lukemalla, niin golf olisi helppoa😊

Ota aluksi yksi tai kaksi osa-aluetta ja ala kehittämään sitä, niin siitä se pikku hiljaa lähtee. Meillä TSGA:ssa juuri klubi-tunnit ovat tarkoitettu edellä mainittujen peli eri osa-alueiden kehittämiseen.

Ole Ariin tai Teemuun yhteydessä, niin tehdään sinulle henkilökohtainen tuloksen pudottamissuunnitelma.

TERVETULOA KLUBI-TUNNEILLE TAI VARAA IHAN OMA AIKA!

Ari ja Teemu