Trackman University Level 1&2

Terve Taas

Nyt on taas oltu touhuamassa, piti hetken sulatella mitä oppi joten siksi ei pystynyt heti tulla siitä rupatteleemaan.
Mutta Joo, TrackMan University Level 1&2 tuli suoritettua, jaa mitäs se sitten on. No tässäpä tulee.

Trackman.  
Löytyy osoitteesta www.trackman.dk

Trackman on siis Tanskalaisten kehittämä laite millä pystytään mittamaan pallon lentoa. Olen antanut itseni ymmärtää että tekniikka on alunperin jotain NASA/USA armeijan duunaamaa millä on mitattu raketteja ja niiden pyörimistä. Joku tällainen se historia on. Tai sitten olen pahasti väärässä Anteeksi siitä. No kumminkin, laite siis mittaa pallosta ja mailasta lähes kaiken mahdollisen. Siitä muodostuu tällainen 3D pallon lento arvot. Tämä avulla on helpompi ymmärtää miksi pallo lensi kuten se lensi.
TrackMan on perustettu 2003 joten noin 10v vanha firma ja siellä on noin 15 henkilö duunissa. Trackman laitteita myydään 36:ssa maassa tällä hetkellä. Trackmanin päämaja on Tanskassa.

Markkinoilla on paljon muitakin tuotteita mitkä mittaa pallonlentoa mutta ymmärtääkseni tämä Trackman on joka antaa absoluuttisimman tiedon, en ole niitä muita hirmuisesti kokeillut. Lähinnä vain mailanpäännopeuden mittaamiseen, joten en voi hirveesti kommentoida. Trackman on markkinoilla olevista laitteista ylivoimaisesti kallein joten ehkä se sitten on paras. 🙂

Tällainen se laite sitten on, tässä uudessa mallissa on akku ja kamera ja softalla voi tehdä kohdistuksia ja muuta. Kuten maailma näyttää niin softalla tehdää ihmeitä. 🙂 Trackman Performance Studio.

TrackMan University trackmanuniversity.com

University ideana on opettaa opettajille ja muille osallistujille Trackman teknologista ja parametreistä, mitä kaikkea se data kertoo. Toki myös opettajille erottava tekiä kilpailijoista että on kehittänyt itseään ja suorittanut lisää tutkintoja opetuksen tueksi.
University idea oli alunperin tullut asiakkailta Trackmanin suuntaan, eli oli selkeä tarve sille että huippu laitetta osataan tulkita oikein ja että siitä saada kaikki tehot ulos.
Universityssä on tietenkin muutama eri taso ja tältä se näyttää tällä hetkellä.

Mut joo, ensiksi olin suorittamassa päivän mittaista Level 1 kurssia. Siinä enemmän perehdytään laitteeseen ja mitä kaikkea se mittaa, samalla käydään Trackmanin fundamentaalit läpi. Mitä ne kaikki eri luvut tarkoittaa ja miten ne on suhteessa toisiinsa. Miten niitä laskeskellaan keskenään ja mitä ne tarkoittaa yhdessä. Olin jo ennen tätä tutustunut laitteeseen ja käynyt kokeilee itsekkin. Joten ei ihan hebreaa ollut, mutta tällee matemaattisesti ei niin lahjakkaana jotkut kohdat piti vähän illalla kertailla.
Silloin lukiossa mietin että en mä näitä COS:n juttuja mihinkään tavriin, no kappaskepposta, siellä ne kulmat ja asteet vaan oli. 🙂
Levelit yksi ja kaksi suoritetaan tällaisina päivän mittaisina workshoppeina. Päivä muodostuu luonnoista ja käytännön harjoittelusta. Itse olen sellainen että opin tekemällä niin minusta nämä harjoitukset oli erittäin hyviä. Oli hauska käydä lyömässä palloa ja sitten mennä katsomaan koneen ruudulta että kuinkas kävi. Oliko se mitä haettiin, vai kuin hirveen huono siitä tuli. 🙂

Koulutukset pidettiin Peltomäki Golfi:ssa. www.pego.fi

En ole aikaisemmin ollut Peltomäki Golfissa oppimassa mitään, muutaman kerran ollut kattelemassa jotain alekamaa, mutta toimii kyllä erittäin hyvin tällaiseen koulutukseen. Olin oikein positiivisesti yllättynyt.

Tässä meidän käytännöt reenit pelattiin.

Alla olevassa kuvassa meillä oli juuri tauko menossa luennosta ja heti alkoi kova pohtiminen että mitäs se Coutchi juuri kertoi. 🙂

Siitä sitten jatkettiin luennoilla eri asioista mitkä vaikutaa pallon lentämiseen.

Sitten taas luennon jälkeen mentiin pohtii että mitäs sitä opittiin ja alettiin reenaa. 

Tämä luennon osuus oli varmasti se mikä kiinnosti kaikkia eniten, ENITEN!
How to hit Longer Drives!
Mä ainakin opin tossa tosi paljon, esim olen monesti miettinyt että miten ne pituuslyöjät mättää niin pitkälle sitä palloa, mutta nyt tiedän senkin. Kyllä siitä suurin osa on sitä että saadaan mailaan vauhtia mutta kyllä siinä on aika paljon fysiikanlakeja mukana. 🙂

Se mitä taulukossa kerrotaan on että miten eri mailanpäänopeuksilla saadaan eri arvoilla mahdollisimman pitkä lyönti aikaiseksi. Esim se että kaksi pelaajaa ja samat mailat, pallot, mailanpäänopeus jne, niin toinen vaan lyö pidemmälle. Nyt se tiedetään. 🙂
Tässä vielä zuumaus siitä hommasta.

Omasta draivista huomasin sen että muuten kaikki on oikein hyvin ja söpösti paitsi mailanpänopeus, joten siihen pitää saada lisää vauhtia. Mulla on tuollainen perus mittari, niin postitan sen maanantaina kaverille jolla on toi Trackman ja se saa niin sanotusti kalibroida mun mittarin. Niin että tietää paljonko se eroaa tuosta Trackmanin antamista luvuista. Toivoittavasti mahdollisimman vähän mutta sitten sen tietää. Jos kone sanoo vaika 100 MPH ja Trackman kertoo oikeasti vainn 95 mph. Hyvä koska sitten sen tietää.

Alla on kuva siitä softasta, siis osa ruutua. Kuvassa on Paul Mc Ginley. Mr Straight shot. Eli herra on kuuluisa siitä että lyö melko suoraan palloa. Jos oikein tarkkaan kuvaa katsoo niin näkee että laittee kameralla on kuvattu swingi ja kuvaan on laitettu lavan osoittama suunta ja mailan liikkeen suunta. Osoittaa aika samaan suntaa osoittaa.

Nuo laatikot kuvassa kertoo että missä kulmassa maila on tullut palloon ja mikä on mailan liikeen suunta, lavan asento, mailanpäänopeus, pallon lähtönopeus, pallon lähtökulma, takakierteen määrä ja Pallon lento ilmassa. Nuo kaikki laatikot on valittavissa mitä haluaa seurata, esim Smash Factor on hauska, kuinka laadukkaasti osuit palloon. Saatiinko lavasta maksimaalinen hyöty irti. 🙂 Sillä on iso merkitys on osuma vähän ohi keskustasta ja mihin suntaan.

TrackMan Performance Studio on se softa millä tuota laitetta ohjataan.
Trackan löytyy Youtubesta paljon videoita ja oma kanava, kandee mennä kattelee.
Osoitteessa: http://www.youtube.com/user/TrackManGolf

Alla video Trackman esittelystä.

Mutta kyllä, ehdottomasti suosittelen kaikille joita vähänkin kiinnostaa enemmän tietää mitäs siinä oikeasti tapahtui. Suomessa aika monessa opetusta tarjoavissa paikoissa on tuollainen laite käytettävissä. Joten rohkeasti vain kyselee.

-Teemu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *